תוכן עניינים (לחץ לפתיחה)
על כל בעל חשבון בבנק מוטלת האחריות לבדוק מהן העמלות אותן גובה ממנו הבנק, בעיקר בכל הנוגע להשקעות. במקרים כאלו יש לבנקים נטייה לגבות מחירים גבוהים, ובעיקר כשמדובר על דמי ניהול, למשל של תיק השקעות בניירות ערך, המוכרות גם בשם קרנות נאמנות.
זה הזמן לעשות סדר בדברים ולהבין את מה שמצריך הבנה, על דמי ניהול בחשבון הבנק ובקרנות נאמנות.
דמי ניהול בחשבון הבנק
סוגים שונים של שירותים פיננסיים בבנק מחויבים בעמלות שונת הנקראת דמי ניהול. השכיחים ביותר הם דמי ניהול במתבטאים בתשלום עבור ניהול חשבון הבנק (עו"ש), החזקת ניירות ערך וקרנות נאמנות. קרנות אלו יכולות להיות מנוהלות גם בחברת השקעות, וגם שם ייגבו דמי ניהול עבור השירות.
בחשבון העובר ושב מתבטאים דמי ניהול בסדרת עמלות, ביניהן עמלת ביצוע פעולה, כלומר על כל פעולה שמתבצעת בחשבון נגבית עמלה. גם אם לא מתבצעת כל פעילות בחשבון, יגבה הבנק דמי ניהול מינימליים.
דמי ניהול בקרנות נאמנות
קרן נאמנות היא מעין הסדר שהמטרה שלו היא השקעה משותפת בניירות ערך, כך שגם הרווחים הם משותפים מכל עסקה שמתבצעת בהם. היא מנוהלת על ידי מנהל וכל משקיע בקרן יכול לרכוש יחידות השתתפות בה ובהמשך לפדות את כולן או חלקן, במועדים הסמוכים למועד הרכישה או למועד הפדיון.
קיימים סוגים רבים ושונים של קרנות נאמנות אולם המשותף לכולן הוא דמי הניהול. המשקיעים משלמים דמי ניהול על כל קנייה ומכירה של ניירת הערך, המתבטאים באחוזים משווי תיק ניירות הערך שלהם.
כמו כן ישלמו דמי ניהול נוספים בהתאם לתקופה בה הם מחזיקים בחשבונם את תיק ניירות הערך. דמי ניהל אלו נגבים לרוב בסוף כל רבעון.
מדובר בסכומים לא מבוטלים וכאן נכנסת אמנות המשא והמתן במגמה להפחית עד כמה שניתן את דמי הניהול הגבוהים.
כדאי לבצע השוואת מחירים ולברר את תנאי החשבון שמציעים בנקים מתחרים או בתי השקעות, מאחר וקרנות נאמנות יכולות להתנהל בנפרד מחשבון הבנק. כלומר, אין כל מניעה לנהל חשבון עובר ושב בבנק אחד ואת תיק ההשקעות בבנק אחר או במוסד פיננסי אחר.
לבחור בתבונה
דמי ניהול חשבון העובר ושב נתונים אף הם למשא ומתן. לא מזמן נכנעו הבנקים לתלונות ותרעומת הציבור והפחיתו את עלות דמי הניהול או מה שנקרא בעבר "עמלת שורה" וגם קבעו דמי ניהול בסיסיים עבור מי שלא מתבצעות אצלו פעולות רבות בחשבון, בגובה של עשרה שקלים.
כשזה נוגע לקרנות נאמנות מדובר בסכומים גבוהים בהרבה, הנעים בין חצי אחוז לשני אחוזים וחצי משווי תיק ההשקעות, בהתאם למדיניות בית ההשקעות וסוג קרן הנאמנות. משמעות הדבר היא כי פוטנציאל הרווח של המשקיעים לא תמיד מצדיק את כדאיות ההשקעה ונדרשת בדיקה מדוקדקת לפני שבוחרים באפיק ההשקעה.
זו טעות נפוצה בקרב משקיעים שלא מבררים עם מנהלי הקרנות את גובה דמי הניהול ומה תהיה התשואה שירוויחו לאחר שייגבו מהם.
לא בכל קרנות הנאמנות נגבות עמלות בגין קנייה ומכירה וגם זו נקדוה שחשוב לוודא ולהבין מה מדיניות העמלות המקובלת בכל קרן בה מגלה המשקיע עניין.