תוכן עניינים (לחץ לפתיחה)
במדינת ישראל יש מאות אלפי עסקים קטנים ובינוניים, ורוב העצמאים בארץ מתמודדים עם אתגרים לא פשוטים. ניהול עסק מצליח מחייב הבנה עסקית, יכולות מקצועיות, התמודדות נכונה מול רשויות המס, תכנון מס אופטימלי וקבלת החלטות פיננסיות שקולות. יש להתייחס נכון למדדים המהווים אינדיקטור חשוב ומרכזי לניהול נכון של העסק, ואחר מהמדדים החשובים ביותר הוא הון חוזר, באנגלית Working Capital.
למעשה, ההון החוזר הוא יחס פיננסי המשקף את רמת הנזילות בטווח הקצר של הון בית העסק. חישוב מדד ההון החוזר מאפשר לעצמאי לזהות מצבים שבהם העסק שלו מתקשה בנזילות לכן זהו מצב של כשל אשראי שעשוי למנוע מהעצמאי יכולת להתמודד עם משבר בטווח הקצר. ההון החוזר עשוי להיות גבוה או שלילי, כאשר הוא שלילי המשמעות היא שהתחייבויות העסק גבוהות מהנכסים העומדים לרשות העסק, וכאשר ההון החוזר גבוה המשמעות היא שלא מנצלים נכון את המשאבים.
במצבים של הון חוזר שלילי העסק עלול להתקשות בהמשך פעילותו השוטפת וקיים סיכוי סביר כי הוא ייקלע לחובות גבוהים, מצב שעלול להביא לסגירת העסק.
מה זה הון חוזר?
הון חוזר מתאר את ההפרש בין הנכסים השוטפים של בית העסק לבין ההתחייבויות השוטפות שלו. כלומר, ההון החוזר משקף את הנזילות לטווח הקצר העומדת לרשות העסק. למעשה, ההון החוזר הוא יחס פיננסי וניתן לחשב אותו על פי הנכסים השוטפים של בית העסק בניכוי ההתחייבויות השוטפות של העסק, וכך מחשבים את הנזילות בטווח הקצר.
מדד ההון החוזר חשוב וקריטי לכל בעל עסק ולכל עצמאי. מעקב קבוע אחר ההון החוזר מאפשר לבעלי עסקים לזהות מצבים שבהם העסק עתיר בנכסים ורווחים אך הוא לא יכול לתרגם את הנכסים למזומנים בטווח הקצר, ולזהות מצבים שבהם יש כשל אשראי והנזילות אינה מאפשרת לעסק להתמודד עם משבר בטווח הקצר.
אילו גורמים משפיעים על הון חוזר?
ההון החוזר של עסק מסוים הוא בפועל מדד פיננסי המתאר את מצב תזרים המזומנים. אם מנהלים בצורה נכונה, יעילה וחכמה את התזרים נשאר מספיק הון למימון הפעילות השוטפת, לתשלום ההתחייבויות השוטפות ולהשקעות לצורך פיתוח העסק. אם ההון החוזר שלילי העסק נמצא בסיכון מוגבר לחובות חמורים שקשה להיחלץ מהם, וחובות גדולים עלולים לגרום לסגירת העסק.
כדאי לדעת כי ישנם שלושה גורמים עיקריים המשפיעים על ההון החוזר של עסק מסוים:
- מלאי מוצרים (נכסים שוטפים).
- התחייבויות שוטפות.
- חשבונות חייבים.
חשיבות הלוואת הון חוזר לעסק שלך
ההון החוזר הוא כמו חמצן לנשימה עבור הפעילות השוטפת של העסק. על בעלי העסקים חייבים לעקוב אחר מדד ההון החוזר כדי להתנהל פיננסית נכון ועל מנת לקבל החלטות פיננסיות שקולות ואחראיות יותר.
אם העסק נקלע לתזרים מזומנים בעייתי ולהון חוזר שלילי כדאי לשקול לקיחת הלוואת הון חוזר לעסק. ראוי לציין כי אחת מהאפשרויות היא לקחת הלוואת הון חוזר דרך הקרן לעסקים קטנים ובינוניים בערבות המדינה, אך יש פתרונות מימון נוספים כמו הלוואות מהבנקים, מחברות האשראי ומחברות מימון הפועלות בהיתר (הלוואות חוץ בנקאיות).
אגב, במקרים מסוימים כדאי לקחת הלוואת הון חוזר כבר בשלבי פתיחת והקמת העסק, מאחר וההון החוזר נחוץ להשקעה משתלמת בנכסים שוטפים וקבועים, למשל רכישת מלאי התחלתי, רכישת ציוד ומכונות וכו'.
כל מה שאתה צריך לדעת על חישוב הון חוזר
עצמאים יודעים כי עליהם לנהל תזרים מזומנים ולעקוב אחר ביצועי העסק כדי לקבל החלטות פיננסיות שקולות וחכמות. כדי לנהל נכון את העסק העצמאי חייב להכיר את המושג הון חוזר ולחשב אותו באופן הבא:
₪ | |
יתרת לקוחות | XX |
יתרת מלאי | XX |
ספקים (התחייבויות) | (XX) |
הון חוזר |
הון חוזר חיובי – במצב זה הנכסים העומדים לרשות העסק הינם גבוהים משמעותית מהתחייבויות בית העסק. זהו מצב העשוי להיות בעייתי עבור העסק מאחר שאם יש מלאי גדול מדי ייתכן והעסק יתקשה למכור את המוצרים, או שההון החוזר החיובי מעיד על קושי מהותי בגביית תשלומים מלקוחות בית העסק.
הון חוזר שלילי – מצב זה מתאר עסק עם התחייבויות גבוהות יותר מהנכסים העומדים לרשותו, זהו מצב בעייתי המעיד על חוסר יכולת להתמודד עם משברים בטווח הקצר, ומכאן הדרך קצרה לחובות גדולים ולסיכון לסגירת העסק.
הון חוזר תפעולי – ההון הרלוונטי לקיום הפעילות השוטפת בבית העסק. מחשבים את ההון החוזר התפעולי באמצעות ניכוי ההתחייבויות השוטפות מסך הכנסים השוטפים של העסק. בדרך כלל החישוב מבוסס על יתרת מלאי + יתרת לקוחות – התחייבויות שוטפות לספקים.
רבים מהעצמאים מעוניינים לדעת איך מחשבים הון חוזר נטו, והחישוב הוא ההפרש שבין הנכסים השוטפים לבין ההתחייבויות השוטפות של העסק. אגב, כדאי לדעת כי כאשר עצמאי מעוניין לקחת משכנתא מהבנק, במהלך הבדיקות וחישובי המשכנתא שהבנק מבצע הוא מתייחס בין היתר למדד ההון החוזר לפי שומת המס שהעצמאי הגיש לרשות המיסים.
המומחים שלנו עונים על השאלות שלכם
מהו הון חוזר?
💡 הון חוזר הוא מושג פיננסי חשוב המאפשר לבעלי חברות ועסקים לבחון את תזרים המזומנים ולהסיק מסקנות לגבי מצב העסק ויכולתו לעמוד בהתחייבויות השוטפות. את ההון החוזר ניתן לחשב בקלות באמצעות חישוב יתרת המלאי ויתרת הלקוחות החייבים בתשלום בניכוי החובות שיש לשלם לספקים.
איך לנהל נכון הון חוזר?
💡 חשוב להקפיד על ניהול נכון של ההון החוזר כדי להימנע מקשיים ומחובות גבוהים. כל בעל עסק חייב לעקוב אחר תזרים המוזמנים ולנתח את מדד ההון החוזר באופן שוטף תוך התייחסות נכונה למלאי בעסק ולחובות שטרם שולמו על הלקוחות. אם המלאי עומד הרבה זמן על המדפים יש לנקוט בפעולות למכירתו בזמן הקצר ביותר, ואם יש ריבוי של לקוחות חייבים יש לבצע גבייה יעילה. במצבים של הון חוזר שלילי כדאי לפנות לספקים כדי לשפר את תנאי האשראי וניתן לשקול לקיחת הלוואה לגישור על פערי הון חוזר בעסק.
מדוע הון חוזר חשוב לעסק?
💡 ההון החוזר משפיע על ביצועי העסק ויכולתו לעמוד בהתחייבויות השוטפות. הון חוזר חיובי מאפשר לבעל העסק להשקיע חלק מהרווחים בהרחבת ובצמיחת העסק שלו.
למידע נוסף בנושא ניהול הון חוזר וללקיחת הלוואות הון חוזר לעסק בתנאים אופטימליים – השאירו פרטים באמצעות הטופס מטה והיועצים המנוסים של רק תבקש יפנו את הבקשה שלכם לגופים הפיננסיים המובילים כדי להתאים עבורכם הלוואה משתלמת לגישור על פערי הון חוזר בעסק.
אנחנו נותנים מעטפת 360 מכל גופי האשראי
בחר דרך מי תרצה לקחת את ההלוואה
קבל הלוואה בתנאים הטובים ביותר
הגש בקשה אונליין וקבל תשובה מיידית
סמן את סכום ההלוואה שברצונך לקבל
סכום נבחר ש"ח
באיזה בנק מתנהל החשבון שלך?
פרטי ההתקשרות
מהי מטרת ההלוואה
איזה כרטיס אשראי יש לך?
האם לבן/בת זוגך יש כרטיס אשראי?
האם קיים רכב ברשותך?
האם הרכב משועבד?
איזה רכב תהיה מעוניין לקנות?
מעוניין בטרייד אין או ברכב נוסף?
נצטרך ממך מספר פרטים נוספים לבדיקת ההלוואה
(זה ייקח פחות מדקה, מבטיחים!)
מה הגיל שלך?
מצב משפחתי?
מהי ההכנסה החודשית שלך?
מצב תעסוקתי
מה הותק התעסוקתי שלך?
(כמה שנים את/ה עובד/ת)
הזז את העיגול לבחירת שנות העבודה
האם יש נכסים בבעלותך?
(משפר את דרוג האשראי)
האם יש לך קרן השתלמות?
האם יש הלוואה על חשבון קרן ההשתלמות?
האם פדית את קרן ההשתלמות ב3 השנים האחרונות?
האם לקחת הלוואה על חשבון קרן הפנסיה?
האם בוצע פדיון של הפנסיה מחברות הביטוח ב 6 השנים האחרונות?
האם יש לך קופת גמל?
מהיכן אתה בארץ?
האם חזרו לך צ'קים או הוראות קבע בשנתיים האחרונות?
האם אתה מוגבל בבנק?
האם יש הלוואה נוספת?
בחר את סכום ההלוואה
האם קיבלת בתקופה האחרונה סירוב מהבנק להלוואה?
האם יש לך תיקים בהוצאה לפועל?
מה סכום החוב?
האם תהיה מעוניין לחסוך עד 200,000 ₪
בקרן הפנסיה או ביטוח המנהלים שלך?
האם יש לך ביטוח חיים או בריאות?
✅בהתאם לנתוניך יש סיכוי גבוה שמגיע לך כסף ממס הכנסה!
האם תרצה שנבצע עבורך בדיקת החזר מס?
(הבדיקה ללא עלות והתחייבות)
האם היו לך הפסקות עבודה ב 6 השנים האחרונות?
מה ההכנסה החודשית של בן/בת הזוג שלך
איזה כרטיס אשראי יש לבן/בת זוגך?
כמה ילדים מתחת לגיל 18 יש לך?
האם יש לך ילדים עם צרכים מיוחדים?
התקדמת בבקשת ההלוואה שלך בסכום ₪
רק חסרים לנו כמה פרטים לצורך השלמת הבקשה
מוגבל בבנק: כן מוגבל
ספר למה יש הגבלה ומתי היא עתידה להסתיים
מצב תעסוקתי: שכיר
ספר לנו במה אתה עוסק ובאיזה חברה אתה מועסק
מצב תעסוקתי: בעל עסק
ספר לנו בכמה מילים על העסק שלך – מתי הוקם, מחזור שנתי ומטרת ההלוואה
מצב תעסוקתי: גמלאי
האם אתה מקבל קצבה?
נכס בבעלותך: דירה
ספר לנו היכן ממוקם הנכס, מה השווי המוערך שלו ואם יש משכנתא עליו
נכס בבעלותך: בית פרטי
ספר לנו היכן ממוקם הנכס, מה השווי המוערך שלו ואם יש משכנתא עליו
נכס בבעלותך: מגרש/קרקע
ספר לנו היכן ממוקם הנכס, מה השווי המוערך שלו ואם יש משכנתא עליו
חזרו צ'קים או הוראות קבע: כן חזרו
פרט מה חזר ומתי
תיקים בהוצאה לפועל: יש תיקים
ספר לנו בקצרה על מה התיק?
השכלה:
ספר לנו אם למדת במוסד אקדמאי ואם יש לך תואר ראשון או שני.
שלב אחרון וסיימנו!
מלא רק מספר ת"ז ותאריך הנפקה וההלוואה בדרך!
בקשתך התקבלה והיא תיבדק בהקדם, בשעות הקרובות יחזרו אליך עד 5 חברות להלוואות לכל מטרה שיציעו לך פתרון מתאים.